Työpaja: Luonnon viesti minulle

Työpajamenetelmä on vapaasti käytettävissä, lähde mainittava.

Voit soveltaa työpajaa itse tai tilata minut pitämään työpajan ryhmällenne. Työpaja soveltuu hyvin luennon ”Luonto henkisen viisauden opettajana” yhteyteen.

Työpajan kesto n. 30 min

Aloitus:

Tervetuloa oman sydämen ja sielun äärelle, kuuntelemaan sitä, mitä luonto tänään sinulle heijastaa ja mitä sielusi sinulle haluaa sanoa. Sielussa ja luonnossa on paljon samoja elementtejä. Tässä työpajassa lähdetään tutkimaan sitä, millä tavoin luonto heijastaa meille viisauttaan, miten se johdattaa meitä omien henkilökohtaisten kysymystemme kanssa, mitä se kertoo meille meistä itsestämme ja miten se auttaa meitä saamaan yhteyden omaan sieluumme. 

Ei kannata liikaa yrittää sanallistaa tai älyllistää tätä harjoitusta, älkää myöskään murehtiko sitä, miltä harjoituksen “pitäisi” tuntua tai mitä harjoituksen “tuloksena” pitäisi syntyä. Antaudu kuuntelemaan sitä, miltä sinusta tuntuu, mitä sinussa tapahtuu ja mitä itsessäsi havaitset tämän harjoituksen aikana. Mitään ei ole pakko tapahtua. Suhtaudu tähän uteliaasti ja rauhallisesti. Tämä on sinun omaa aikaasi oman sielusi kanssa. 

Työpajan kulku:

 • VAIHE 1: Virittäytyminen ja hiljentyminen tähän teemaan, avataan ja vahvistetaan yhteys omaan sydämeen ja sieluun
 • VAIHE 2: Lähdetään kulkemaan lähiluontoon, koko ajan huomio oman sydämen alueella. Havainnoidaan luontoa oman sydämen ja sielun kautta. Toimitaan yksin, ei kontaktia muihin, ei puhuta mitään, jokaisella on oma rauha keskittyä tähän harjoitukseen. 
 • VAIHE 3: Kokoonnutaan jälleen yhteen. Ohjaaja kutsuu osallistujat takaisin, käyttämällä äänimerkkiä. Loppukokoontumisen aikana, jos joku haluaa, voi sanoa jotain kokemuksistaan tai jakaa jonkin ajatuksen, mutta mitään pakkoa tähän ei ole. Tämä on jokaisen henkilökohtainen harjoitus, jonka saa pitää yksityisenä kokemuksena. 

VAIHE 1: Virittäytyminen

 • Ota hyvä asento, istu tai seiso, mikä tuntuu itselle sopivimmalta
 • Voit laittaa silmät kiinni ja hengitellä muutaman kerran syvään. Rauhoitutaan ja tullaan läsnäolevaksi tähän hetkeen. 
 • Voit ajatella, että jalkapohjistasi lähtee vahvat juuret, joilla kiinnityt tähän maaperään ja tunnet, miten olet yhtä ympäröivän luonnon kanssa
 • Voit ajatella, että samalla tavoin olet myös yhtä ilmakehän ja taivaankannen korkeuksien kanssa
 • Olet siis yhtä sekä maan että taivaan kanssa, täydellisessä yhteydessä ympäröivään luontoon
 • Kiinnitetään sitten mielen huomio sydämen alueelle, käytännössä koko rintakehään, ei vain rintakehän vasemmalle puolelle, vaan rintakehän keskelle
 • Voit ajatella, että tällä alueella on portti omaan sydämeesi ja sieluusi. Portti on auki ja kun astut portista sisään, niin voit huomata, miten siellä vallitsee syvä rauha ja hiljainen, kupliva ilo. Tämä rauha ja ilo ovat olemassa aina ja täysin riippumatta siitä, mitä elämässäsi ehkä tällä hetkellä on meneillään tai vaikka kantaisitkin suuria taakkoja tällä hetkellä. Rauha, ilo ja valo asuvat tällä alueella sinussa. 
 • Hengittele vielä muutaman kerran ja avaa sitten silmäsi, mutta pidä edelleen huomio sydämesi alueella

VAIHE 2: Kulkeminen

 • Seuraavaksi lähdetään kulkemaan ja kuuntelemaan ympäröivää luontoa. Havainnoi luontoa sydämesi kautta siten, että pidät koko ajan huomion sydämesi alueella. Olet yhtäaikaa yhteydessä ympäröivään luontoon ja omaan sieluusi. 
 • Kulje hitaasti ja katsele ja kuuntele. Kun näet tai tunnistat jotain ympäröivässä luonnossa, joka puhuttelee sinua, pysähdy ja jää kuuntelemaan sitä sydämelläsi. Mitä se sinulle kertoo, miltä se tuntuu? Mitä sielusi sinulle viestittää ympäröivän luonnon kautta, juuri nyt? Voit viivähtää tässä kohdassa koko harjoituksen ajan tai jatkaa hetken kuluttua matkaasi seuraavaan kohteeseen. 
 • Pidä huomio sydämessäsi ja jos huomaat, että ajatukset harhailevat tai yhteys katoaa, ei haittaa, vaan palautat vain huomion takaisin sydämen alueelle 
 • Tämä on sinun hetkesi, sinun aika oman sielusi äärellä. Tämä harjoitus ei voi mennä millään tavalla pieleen tai epäonnistua. 
 • Saatte lähteä kulkemaan ja kuuntelemaan

VAIHE 3: Loppukokoontuminen

Aletaan olla harjoituksen lopussa. Laitetaan vielä yhdessä silmät kiinni hetkeksi ja hengitetään muutaman kerran syvään. Kiitetään hiljaa mielessä siitä, että saimme antaa itsellemme tämän hetken oman sydämemme ja sielumme äärellä. Kiitetään ympäröivää luontoa siitä, että saimme laskeutua sen hoivaan ja kuunnella sitä viestiä, jota se meille kullekin heijasti. Muistutetaan itseämme siitä, että voimme tehdä tämän harjoituksen uudelleen milloin haluamme. Sielunrauha ja siitä kumpuava syvä ilo kulkee sisimmässämme mukana aina. Sydämessämme on portti tuohon rauhaan ja iloon ja voimme milloin tahansa päättää kulkea tuosta portista sisään. 

Avataan silmät ja tullaan takaisin tähän hetkeen, tähän yhteisöön, tähän ympäristöön. 

Kiitos siitä, että lähditte mukaan tähän harjoitukseen ja annoitte aikaa omalle sielullenne. Jos joku haluaa nyt sanoa jotain tai jakaa jotain, on se mahdollista.