Mitä ja kuka

img_1176  

En oikein osaa kuvata itseäni vain yhdellä lauseella, saati yhdellä sanalla. Yritän tässä hieman valottaa sitä, kuka olen, mitä teen ja mitä ajattelen. 

Olen asettunut synnyinseudulleni Pohjanmaan lakeuksille meren läheisyyteen. Lukuisten kulkemisen ja kaukokaipuun täyteisten vuosien jälkeen tunnen vihdoin olevani kotona juuri täällä, maaseudun rauhassa, pikkukaupungin kupeessa. Kuljen paljon luonnossa, seuraan ja ihailen vuodenaikojen vaihtelua, luen, kirjoitan havaintojani ja pohdintojani elämästä, meditoin, joogaan ja nautin arjen pienistä ihmeistä. 

Minulla on takanani yli kymmenen vuoden ura yliopistomaailmassa. Kansainvälisen asiantuntijatyöni parhainta antia olivat kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa, yhdessä tekeminen ja muiden auttaminen ja innostaminen. Oman elämäni äkkipysäykset kymmenisen vuotta sitten johdattivat minut henkiselle tielle. Aloin etsiä aiempaa syvällisempää vastausta kysymykseen, kuka olen ja mistä elämässäni on oikeastaan kyse. Kerron näistä vaiheista ja oivalluksistani syyskuussa 2018 ilmestyneessä kirjassani Sielukas elämä – rohkeutta olla minä. 

Nämä kysymykset johdattivat minut myös uuden ammatin äärelle. Lähdin opiskelemaan ihmisen mielen maisemaa ja työskentelen nykyään psykologina. Toimin myös reikiopettajana ja -hoitajana, järjestän koulutuksia, työpajoja ja luentoja henkisestä hyvinvoinnista sekä kirjoitan mietteitäni blogiini. Kirjoittaminen on minulle elämäntapa ja käytännöllinen keino olla yhteydessä sieluuni. Tarkastelen ihmisyyden ja elämän syvempiä kerroksia yhdistämällä havaintoja psykologiasta, filosofiasta, energialääketieteestä, itämaisesta perinteestä ja luonnon ikiaikaisesta viisaudesta. 

Arvostan sekä tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa tietoa että vanhoja viisaustraditioita, joita muun muassa itämainen filosofia ja energiahoidot edustavat. Ajattelen, että tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää osata yhdistää rakentavalla tavalla tieteellistä tietoa ja henkistä viisautta. En pidä akateemista maailmaa ja henkisiä traditioita toisilleen vastakkaisina, vaan näen niiden yhdistämisessä valtavan potentiaalin. 

Uskon, että tässä ajassa yhä useammalla on kaipuu merkitykselliseen ja syvälliseen elämään, eikä pinnallisuus, materialismi tai kuluttaminen tuo meille todellista onnea ja rauhaa. Alamme entistä voimakkaammin kyseenalaistaa vallitsevia valtarakenteita ja ennenkaikkea ihmiskunnan tuhoisaa tapaa kuluttaa sekä omia että maapallon voimavaroja loppuun. Nyt jos koskaan on aika nähdä ihminen kokonaisvaltaisena olentona, joka elää tiiviissä yhteydessä maapalloon ja luontoon. 

Ihmisyyteen kuuluu keho, mieli ja sielu. Sielu on ihmisen henkinen olemus. Omassa yhteiskunnassamme emme kuitenkaan ole kovin harjaantuneita havaitsemaan tai kuulemaan omaa sieluamme. Uskon, että vasta kun löydämme elävän yhteyden sieluumme, voimme löytää pysyvää rauhaa niin yksilöinä kuin yhteisönäkin. Sielun viisaudesta käsin uskon ihmiskunnan löytävän myös tasapainoisemman tavan elää maapallolla, osana luontoa. 

Oma missioni näyttää tällä hetkellä kääriytyvän auki tämän viestin esiintuojana ja sanoittajana. Haluan omalta osaltani toimia arkipäivän henkisyyden ja siihen pohjautuvan hyvinvoinnin puolestapuhujana. Maailmassamme on vielä aivan liikaa kiirettä, stressiä ja kovuutta, mielestäni täysin turhaan. Ihmisyys, henkisyys, sielu, rakkaus, lämpö, kauneus ja toivo ovat inspiraation ja rauhan lähteitä minulle. Niistä sytyn ja ne saavat minut uskomaan parempaan maailmaan. Uskon, että minulla on kyky nähdä ja sytyttää tuo liekki myös muissa ihmisissä. 

Sivustolta löytyvä Sielun maisemaa -blogi on kertomusta ja ihmetystä elämästä, rakkaudesta ja ihmisyydestä. Se on pohdintaani sielusta, minuudesta ja matkanteosta. Oma matkani on pintapiirteiltään omanlaisensa ja ainutlaatuinen, kuten meillä jokaisella. Silti uskon, että meissä on enemmän samankaltaisuutta kuin eroja. Uskon, että olemme kaikki jollain syvällä tasolla yhtä ja samaa. Minua kiinnostaa tuo yhteys, sen kokeminen ja ymmärtäminen. Uskon, että polku yhteyden tuntemiseen kulkee oman sisimmän, oman sielun kautta. Jotta voi nähdä ulos, täytyy ensin katsoa sisälle. Jotta voi nähdä kauas, on katsottava lähelle. Jotta voi nähdä toisen, on ensin nähtävä itsensä.

Sivuston valokuvat ovat omiani, ellei kuvan yhteydessä erikseen toisin mainita. Olen onnekas, kun saan nähdä kauneutta ympärilläni päivittäin metsä- ja luontoretkillä, joille koiramme minut kuljettavat. Nappailen kulkiessani kuvia siitä, mitä näen ja mikä kulloinkin minua puhuttelee. Harmoniaa ja värejä voi löytää loskaisimmallakin säällä. Luonto on suuri rakkauteni, voimavarani, rauhoittajani ja innoittajani.

Kiitos, että löysit sivuilleni – toivottavasti löydät täältä jotain, joka puhuttelee sinua juuri tänään. 

– Marita Niemelä –

Tausta- ja yhteystietoni:

  • Marita Niemelä, Vaasa
  • p. 050 526 5353
  • sposti: marita.h.niemela@gmail.com

Koulutus:

  • Psykologian maisteri, laillistettu psykologi (Jyväskylän yliopisto, 2019)
  • Reiki Master, 2016 (ks. Reikilinjani)
  • Yhteiskuntatieteiden maisteri (Tampereen yliopisto, 2003)

Jos sinulle on kommentteja, kysymyksiä, ajatuksia tai ideoita yhteistyömahdollisuuksista, ota rohkeasti yhteys puhelimitse, sähköpostilla tai alla olevan lomakkeen kautta. 

4 kommenttia artikkeliin ”Mitä ja kuka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s