Irti päästämisen taito

Jäin jälleen kerran miettimään irti päästämisen taitoa. Mistä siinä on kyse, miten se toimii. Se on vaikeaa ihmiselle, sanotaan, ja samalla niin tärkeää. Jos et päästä irti, et voi jatkaa eteenpäin. Jos et päästä irti, et voi olla vapaa. Jos et päästä irti, et tee sijaa uudelle. Yksinkertaista, ymmärrettävää. Mutta miten se tapahtuu.

Ensin kai ymmärrys siitä, että pidän kiinni. Ensin nähdä, sitten hyväksyä, sitten rakastaa. Näin joku on opastanut. Mutta miten.

Onko ymmärrettävä syvästi ne syyt, jotka ovat johtaneet kiinnittymiseen. Onko nähtävä kiinni pitämisen taakse ja työstettävä sitä maisemaa, joka sieltä paljastuu. Miksi pidän kiinni, mitä se minussa palvelee. Mitä osaa tarinassani kiinni pitäminen vahvistaa, minkä pelkään murentuvan tai paljastuvan, jos irrottaisin otteeni. Onko se avainkysymys. Sekö on se asia, joka tulee nähdä, hyväksyä ja rakastaen parantaa. Ei itse kiinni pitäminen, vaan sitä syvempi syy, vaikuttaja, motivaatio. Tiedostamaton, tietenkin.

Kiinni pitäminen on reaktio. Onko kiinnittymisen kohdekin osaltaan sattumanvarainen, vain jokin, joka sopivasti palvelee pelon ohjaamaa minuutta. Onko niin, että kyse ei ole ollenkaan kohteesta tai kiinni pitämisestä, vaan pelkästään siitä, miksi.

Sekö irti päästämisestä tekee vaikean. Sekö, ettei kiinni pitämisestä näe kuin pintaa: toiminnan ja kohteen ja näiden aiheuttamat tunteet. Ja luulee, että siinä on se, mitä tulee työstää, kun haluaa irrottaa otteensa. Kohde ja oma toiminta. Mutta siksikö se ei ota onnistuakseen, kun huomio pitäisikin olla syvemmällä. Koska pitäisikin nähdä kauemmas, enemmän, syvemmin.

Onko niin, että oppi irtipäästämisestä kuuluisi: katso sitä, mitä et halua nähdä. Näe se, minkä kiellät. Kuuntele sitä pelkoa, joka ei ole sinulle vielä tuttu. Jos et kykene päästämään irti, et näe vielä kaikkea. Mene syvemmälle, etsi kipeä kohtasi. Avaudu sille, ja oletkin pian vapaa.

Sitenkö se tapahtuu.

IMG_0595

2 kommenttia artikkeliin ”Irti päästämisen taito

  1. Heli

    Usein tuntuu, että itse olisi valmis päästämään irti jostain tietystä asiasta. Mutta ei päästä irti, koska ”muut” eivät ole valmiita siihen/miettii muiden reaktioita. Eli pelko, oma valmistautumattomuus tai keskeneräisyys tulee siinäkin taas vastaan ja esteeksi muutokselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s