Perusarvon äärellä

Mietin arvoja ja arkea. Sitä, miten itselle tärkeät arvot heijastuvat arjessa. Ja sitä, heijastuvatko ne siinä ylipäätään. Arvoissa ei kai ole kyse sen ihmeellisemmästä asiasta kuin siitä, mitä pitää tärkeänä. Siitä, mihin haluaa käyttää aikaansa ja siitä, minkä asioiden antaa ohjata itseään eteenpäin ja tukea valintojaan.

Ennen kuin voi kysyä, näkyvätkö arvot arjessa, täytyy tietää mitä ne ovat, juuri minulle. Mitkä ovat niitä kaikkein tärkeimpiä asioita. Mitkä ovat niitä asioita, jotka ovat eniten minua. Ei vain asioita, jotka ovat mukavia tai joista tulee hyvä olo tai joita olen elämääni tähän mennessä valinnut, vaan niitä, jotka ilmentävät eniten sisintäni. Niitä asoita, joiden äärellä olen eniten minä. Sillä eikö minun kannattaisi pyrkiä kaikin keinoin kulkemaan niitä kohti ja vain niitä kohti. Ymmärtämään, että kaikki elämän tarjoamat kokemukset, elämykset ja mahdollisuudet eivät vie sisintä kohti. Jos ihminen haluaa ja yrittää mahduttaa elämäänsä kaikki mahdolliset elämykset ja kokemukset, ei ehkä lopulta ehdikään kokea niistä yhtäkään, syvästi. Ellei uskalla valita vaan yrittää valita kaiken, ei lopulta valitsekaan mitään. Ja vaikka sen kaiken tietäisi, ei siltikään ole helppoa sanoa ei, vaan se voi ottaa kipeää. Luopuminen kauhistuttaa.

Mitäpä jos ihmisellä olisikin vain yksi perusarvo, jonka mukaan elää. Olisiko silloin helpompi erottaa, mitkä asiat eniten vievät sitä kohti. Tekisikö se valinnoista yksinkertaisempaa. Edes niin, että valinnan mahdollisuuksia voisi vertailla, asettaa järjestykseen. Peilata niitä, katsoa mikä vie kaikkein eniten lähemmäs tuota perusarvoa, mikä se sitten onkaan. Rakkaus, rauha, ilo tai joku muu. Eivät kaikki asiat, jotka vievät oikeaan suuntaan, ole välttämättömiä. Jospa valitsisi vain ne, jotka eniten kuljettavat eteenpäin. Ehkäpä ainoastaan ne ovat tarpeen.

Kysymyshän ei ole oikeastaan kovin monimutkainen tai vaikea. Yksinkertaisuus itsessään on helppoa, mutta yksinkertaisuuden valitseminen ei välttämättä sitä ole. Varsinkaan, jos on tottunut valitsemaan paljon, haluamaan paljon, kokemaan paljon. Oikeat asiat eivät ole aina helppoja toteuttaa. Vaikka jokin asia tuntuu syvästi oikealta, sen toteuttaminen ei välttämättä tunnu hyvältä tai helpolta. Ainakaan heti.

Olisiko se tänään tärkeä kysymys. Mikä on se perusarvo, jonka mukaan elää ja mitkä asiat eniten vievät sitä kohti, arjessakin. Mikä se olisi, minulle. Entä sinulle?

IMG_2509

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s