Muutos, joka saa vain tapahtua

On vaikeaa antaa muutoksen tapahtua omalla tahdillaan. Mitä enemmän muutosta kaipaa tai pelkää, sitä vaikeampaa se on. Jos jotain oikein kovasti toivoo tai kavahtaa, sen tulemista ja toteutumista haluaisi kaikin keinoin hallita. Mieluiten sitä jo etukäteen tietäisi, mihin on menossa, miten elämä kulkee eteenpäin, milloin ja miten muutos tapahtuu ja miten siitä kaikesta selviää.

Se hyväksyminen on ihmiselle joskus niin vaikeaa, se antautuminen, se virran mukana meneminen. Varsinkin jos tuntee, että sielu kutsuu muutokseen, jatkamaan matkaa jonnekin toisaalle. Kun ei tiedä, mihin tie vie, ihminen yrittää hallita sitä mitä ei voi tietää. Ottaa selvää ja suunnitella. Ihminen pitää muutoksen kynnyksellä tiukasti kiinni egostaan, siitä minuudesta ja identiteetin rippeistä, jotka on koonnut omasta mielestään kovalla työllä ja joka on sillä hetkellä kaikki, minkä ihminen itsessään tunnistaa. Kun ei voi tietää, mitä egon alla todellisuudessa on.

Mutta ei sielun seuraaminen taida mennä niin. Ei sielun kutsu aina ole selväsanainen ja kaiken avaava. Se on vain pieni vihje, mihin suuntaan mennä. Pieni merkki, että tuo voisi olla oikea suunta, tuo voisi tuntua hyvältä. Ei se avaudu yhdestä vihjeestä, yhdestä askeleesta, vaan vasta pitkän matkan varrella.

Sitäkös ei ego kestä. Kun ei voi tietää, minne tie vie. Kun pitäisi vain luottaa ja antaa asioiden mennä omalla painollaan. Kun pitäisi vain elää tässä hetkessä. Olla vain ja katsoa, mitä tapahtuu.

Ihminen on kahden summa, meissä on ego ja meissä on sielu. Sielu on se, joka katselee ja tarkkailee, ilman arvottamista ja pyrkimystä. Sielu on se, joka antaa ihmisen olla ja elämän tapahtua. Kun ego katselee ihmistä ja elämää, se haluaa muuttaa, hallita ja kehittää. Egolle ihminen on aina jollain tavalla vääränlainen ja keskeneräinen, ainainen tyytymättömyyden lähde.

Egoa ei voi hallita egon keinoin. Ego talttuu vasta sielun katseen alla. Sielu ei muuta, ei yritä kukistaa, se vain katsoo. Se antaa egon olla. Sen katse painaa egon pehmeästi polvilleen. Rauhoittaa, tyynnyttää. Ja kas, siinä sielun katseen alla ego on hetken hiljaa.

Silloin on ihmisenkin hyvä ja levollinen olla. Muutos saa vain tapahtua, kuin itsestään.

 

Tämä blogikirjoitus on osa tulevaa kirjaani, jota parhaillaan työstän. Työnimenä kirjalla on Quantum moment: rohkeus muutokseen. Kirjasta lisää täällä.

IMG_0994

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s